Vandaag is een speciale dag voor alle vaders. De hele dag mag papa in het zonnetje staan. Jouw biologische papa; je pleegvader die als een echte papa er voor jou is; je stiefvader die jouw moeder en jou opnieuw gelukkig heeft gemaakt; je gebedsvader – iemand die er vrijwillig voor heeft gekozen om jouw leven regelmatig op te dragen in gebed. Vandaag is de dag dat zij bedankt mogen worden, voor dat wat ze met zoveel liefde voor ons doen: een aardse, liefdevolle vader zijn.

Maar vandaag is er ook aandacht voor jou. Omdat vaderdag voor jou een pijnlijke dag kan zijn. Misschien ben je gekwetst in jouw relatie met je vader. Heb je pijn ‘om’ of ‘door’ jouw eigen vader. Dat kan om zoveel redenen:

– Je kent je eigen vader niet eens. De man die ervoor gezorgd heeft dat jouw moeder zwanger is geworden, heeft jullie verlaten. Nog voordat je geboren werd of toen je nog heel jong was.

– Je hebt jouw papa wel gekend, maar hij is hier op aarde niet meer bij jou. Hij is overleden. Jouw lieve vader is niet meer hier, maar in de hemel.

– Misschien is de man die jouw vader is, over jouw grenzen heen gegaan. Hij vertelde dat een vader daar recht op heeft, maar hij ging over jouw grenzen heen. Hij maakte misbruik van jou.

– Jouw vader is niet altijd beschikbaar. Hij houdt veel van je, maar is om welke reden dan ook niet altijd in de buurt om voor jou te zorgen. Hij is gehandicapt; hij is chronisch ziek; uitgezonden naar een oorlogsgebied; jouw ouders zijn gescheiden, waardoor je hem niet meer iedere dag ziet of misschien is jouw vader depressief,
waardoor hij in zijn pijn niet op de juiste manier kan laten merken dat hij er is.

Niet inwisselbaar
Met alle respect voor jouw pijn, toch gaat het er niet om dat we de vaders in een kwaad daglicht zitten. Vaders zijn onmisbaar, jouw papa is niet inwisselbaar. Jouw eigen vader is uniek. Met zijn fouten, met zijn liefde, zelfs wanneer hij door de dood niet meer bij je is.

Twee dingen die belangrijk zijn om te onthouden:
1. Het hebben van een liefhebbende vader is een schat die niemand van je afneemt!
2. God is een góede Vader, waardoor deze Vaderdag extra speciaal kan zijn, voor iedereen!

Vader ‘de Visser’
Mijn aardse vader leeft niet meer. Toen ik 17 jaar was, is hij overleden. Hij had al een aantal jaar kanker en tenslotte was het voor hem tijd om zijn ziekte in te ruilen voor het leven in de hemel. Ik hield van hem. Maar misschien ben ik vooral van hem gaan houden, op het moment dat hij niet meer bij mij was. Toen hij nog leefde was ik bang. Niet omdat hij misbruik van mij maakte, niet angstig omdat hij mij mishandelde. Maar ik was bang omdat hij regelmatig een epilepsie-aanval had. Ik schrok van het onverwachte, ik wilde de geluiden die hij op dat moment maakte niet horen.  Door de angst en schaamte meed ik het persoonlijke contact met hem. Ik wilde en durfde niet met hem alleen zijn.

Contact dat ik mis, nu hij hier niet meer op aarde is. Want dat ik een dochter van vader de Visser ben – staat vast! Ik lijk qua uiterlijk op hem en de liefde voor gezelligheid en eten heb ik van hem overgenomen. Ik heb mezelf in de afgelopen jaren moeten ontwikkelen, zonder trotse aardse vader. Toen ik puber was wilde ik amper contact met hem. Nu ik volwassen ben kan ik geen contact meer hebben met hem. Het missen van een aardse vader doet enorm veel pijn. En we mogen daar verdrietig om zijn. Misschien vandaag of morgen. Maar ook op een willekeurige andere dag.

(Extra) Vader
Een tijd terug plaatste BEAM een inspirerend filmpje. Twee jonge kinderen die ons een spiegel voorhouden. Zij zijn geadopteerd en zijn van ‘Fatherless to Fatherfull’ gegaan. ‘Er zijn een heleboel mensen op deze wereld die geen vader hebben. Of een slechte vader hebben. Misschien kun je het jezelf niet eens voorstellen dat je geliefd bent bij je vader,’ vertellen deze twee kinderen. ‘Als jij in zo’n situatie zit is er goed nieuws: de hemelse Vader adopteert je in Zijn familie! En jij bent dan zijn echte, zeer liefhebbende kind. Hij zal niet doen alsof, Hij zal niet minder geven dan je aardse vader, maar Hij zal in contact met je staan.’

Misschien is het voor jou echt niet meer mogelijk om in live contact met je vader te komen. Maar wat tof dat je dan mag weten dat je van 0 vaders naar 1 Vader mag gaan. De Vader die vanaf Boven naar je kijkt, voor je zorgt, ieder moment bij je is en onvoorwaardelijk van je houdt. Een volmaakte Vader naar wie we allemaal toe kunnen gaan. Met wie wij allemaal een zinvolle relatie kunnen hebben.

 ‘Ik geef je veel meer dan een aardse vader zou kunnen’
(…) Jullie hemelse Vader zal zeker goed voor jullie zorgen. Hij geeft goede dingen aan de mensen die dat aan Hem vragen. (Mattheüs 7 :11 – Bijbel in Gewone Taal)

Ik gun het jou van hárte dat je vandaag voelt met hoeveel liefde God vandaag naar je kijkt. Al durf je het maar voor eventjes te voelen. Hij is de perfecte Vader. Zijn liefde is niet bedorven of onzuiver door welke reden dan ook. Onze liefde is beperkt, de liefde van jouw vader is beperkt, maar Gods liefde is onbeperkt.

Actie!
Met dat ik dit voor jullie schrijf, beloof ik mezelf, mijn aardse vader en mijn Hemelse vader dat ook ik vandaag extra aandacht besteed aan hen. Wat doe jij vandaag? Doe je met mij mee?

– Pak eens een foto van jezelf of kijk eens een tijdje in de spiegel. Denk – terwijl je naar jezelf kijkt – aan de glimlach op het gezicht van je hemelse Vader als Hij naar jou kijkt.
– Als het voor jou vandaag niet mogelijk is om contact te hebben met je vader, daag ik je uit om iets voor hem te maken. Een herdenkingsteken om hem te vergeven. Een klein cadeautje om als het ware het aan hem te geven, omdat je hem mist.

Vandaag is vaderdag: een eervolle dag, omdat we herdenken wie ons op aarde heeft gezet.
Vandaag is vaderdag: geen eenzame dag, omdat we mogen weten dat God naar ons glimlacht.

Laurina de Visser